lördag 1 februari 2014

Tangent nr tre...



...är ett övergångsställe som vi undviker. Den frustrerande katalogiseringsbristens varumärke. En slags twilight zone.

Första position är nykterist, avholdsman, icke-brukare. Tydlig och klar grupp av människor. Använder inte alkohol. Punkt. Slut.

Andra position är brukare. Människor som använder alkohol på ett sätt som inte är dysfunktionellt. Där börjar vi bli otydliga. Var går gränsen för vad som är dysfunktionellt. Är den beroende av kultur? Geografisk och social tillhörighet... Ålder? Nu börjar frågorna dyka upp.

Fjärde position är också definitionsmässigt intressant. Den bygger på att bruk av alkohol alltid är förbundet med dysfunktionalitet. Bruk är inte möjligt. Alternativet är missbruk eller, som en utväg, tillbaka till ruta ett; icke-bruk. Möjligheten att återgå till Position nummer två är förbrukad.

Så återstår då tredje position. Ett limbo mellan tvåan och fyran. Ett ingenmansland fyllt av många människor.



Man räknar med att var tionde människa har ett problematiskt förhållande till alkohol i Sverige. Plus minus lär det kunna vara detsamma i de nordiska grannländerna. Vi har alltså en ganska stor grupp människor som kan gå bägge vägar. Återvända till bruk. Utveckla kroniskt missbruk. Nu börjar det bli spännande. Var finns vi människor, räknat på denna skala? De som står oss närmst. Kollegor och släkt. Grannar och föräldrar till våra barns kompisar. Och bryr vi oss egentligen om det...
Är 365 flaskor med vin jämt fördelade ut över året till middagsmaten bättre eller sämre än motsvarande mängd ren alkohol en gång i veckan. Skapar vi oss privata regler och myter för att dölja vår innersta sårbarhet?

Slarvigt uttryckt sa en av mina bröder: "Alkoholism är en av de få dödliga sjukdomarna som du kan bli frisk från."

Utan att dra linan längre så tycker jag det blir spännande när vi går lite djupare in i begreppen som svävar som spöken kring tabuämnet alkohol. Spännande för det att svaret inte längre är svart/vitt. Att människor fortfarande får vara människor. Att förutsägbarheten åter en gång får vika för att vi människor har ett val och en vilja.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar